onsdag den 9. marts 2011

Hej søstre


                         

Ja jeg var da ved at få min kaffe galt i halsen da jeg her til morgen konstaterede at datoen den 8. Marts herinde i blogland gik under navnet "pandekagens dag"
Lad os få en ting på plads. Jeg elsker pandekager og bruger hjertens gerne enhver undskyldning på at lave en stak meeeeeeen lige netop den 8. Marts, hér går grænsen. Denne mine damer er jo kvindernes internationale kampdag! En del synes at vi kvinder i den vestlige verden har alt den frihed og lighed vi med rimelighed kan forlange. Vores tur til Indien i sidste uge understregde da også på mange måder denne pointe. 

Nuvel, når opmærksomheden omkring kvindernes internationale kampdag er blegnet lidt af her anno 2011 skyldes det vel dels, at vi kvinder har fået flere muligheder og mere frihed end vores bedstemødre og oldemødre havde og det er da skønt. Jeg mener dog også vi har mistet en stor del af den følelse af samhørighed med andre kvinder som var tilstede for en generation eller 2 siden. Opbakningen til en medsøster der klarer sig godt og skiller sig ud bliver ganske ofte erstattet med rivalisering og jantelov (de sidste måneders debattering herinde i blogland understreger på sørgeligste vis denne tendens).

De fleste af os føler os vel ikke som sådan, som en del af et kvindefællesskab og det er da lidt synd for selv anno 2011 er der en masse problemstillinger og følelsesmæssige forhold som er unikke for kvinder og her er fællesskabet i blogland et strålende eksempel på at kvinder jorden rundt uanset stilling og status stadig er inderligt optagede af kunsten at at skabe nærvær og få hverdagslivet til at blomstre gennem kærligheden til vores unger og familie, kærligheden til det gode håndværk og alt det smukke der fryder sanserne. 

Nå men tilbage til 8. Marts Kvindernes (og nu også pandekagens) internationale kampdag.

Den fik jeg lov til at afslutte på allerskønneste vis til foredrag og koncert på kvindemuseet med en kvinde som jeg beundrer meget og hvis musik har der har rørt mig siden mine tidlige teenageår - nemlig Trille.

Trille som er født i 1945, var én af rødstrømpebevægelsens store musikalske personligheder. Hun blev et kunstnerisk talerør for den nye kvindebevægelse i 1970'erne, der blandt andet problematiserede de traditionelle kønsroller. I 1976 fik hun sit store kommercielle gennembrud med pladen "Hej Søster". 

Det der gør at Trilles sange efter min mening stadig i dag er højaktuelle er at de på ingen måde er præget af 70ernes forsimplede og forudsigelige dogmatiske retorik.
Det er forholdet mellem mennesker og vi menneskers drømme, længsler, muligheder og selvskabte begrænsninger, der interesser Trille og dannede grobund for hendes mange fantastiske sange fra 1970'erne og 1980'erne. Efter min mening det kvindelig svar på Bob Dylan. Lyt bare her:
Således blev jeg sammen med hundredevis af andre kvinder i den propfyldte koncertsal, underholdt, provokeret og ikke mindst rørt af ordene og musikken i går aftes. Der blev grinet, sunget, danset og knebet en tåre ind imellem og jeg var svært opløftet da jeg trillede hjem på min cykel i går aftes. Skønt!
-Og i aften er jeg alene hjemme med mine søde unger. Vi har lige lavet pandekager (:


Så kvinder ud over at lade 8. Marts være en undskyldning for at bage pandekager synes jeg vik skal lade den være en reminder om at lade fællesskabet mellem kvinder og skaberglæden vokse i blogland og resten af landet.
Fryd jer når jeres medsøstre klarer sig godt og lad rummelighed, anerkendelse og gensidig respekt overtrumfe smålighed, mistænksomhed og jantelov. Amen (:

10 kommentarer:

 1. Hep, hep og ekstra hep!!
  Forhulen hvor er det godt skrevt og så sandt, så sandt!! Jeg skriver gerne under på alle dele af det indlæg!!
  HAP & AMEN!!
  Kys fra mig

  SvarSlet
 2. Hej søster!
  Hilsen fra en anden søster.

  SvarSlet
 3. Vel talt, Iben :D

  8. marts som "Pandekagens dag" - WHAT?

  Jeg mener at en af de vigtige kampe der er tilbage at kæmpe er kampen for et fornuftigt kropsideal og syn på kroppen. Jeg synes at alt for meget i dag handler om at kvinder for enhver pris vil "tæmme" og kontrollere kroppen, så den passer i en form - en unaturligt tynd (for de fleste) og ung form. Jeg synes egentlig at det udtrykker en mangel på selvrespekt og selvværd hos kvinder, som jeg også tror hænger sammen med den konkurrencementalitet og det fnidder-fnadder, du nævner.

  Bare mine tanker om hvad der udgør kvindekampen anno 2011 - udover at der stadig er lavstatus i kvindefag og lavere løn for samme arbejde til kvinder.

  Dejligt at høre at du havde en god koncertoplevelse med Trille. Vidste slet ikke at hun stadig er aktiv. Har selv "Hej Søster!" på plade og hører den jævnligt :)

  Kh. Mirjam

  SvarSlet
 4. Hej Iben
  Klart et af de bedre indlæg jeg længe har læst!
  Tak for det!
  Hilsen fra en anden søster...

  SvarSlet
 5. Jeg var også noget overrasket over, at "Pandekagens dag" er lagt på kvindernes internationale kampdag....faktisk en anelse provokerende, ing ;-)

  Og nej, vi har ikke så mange kampe tilbage her i DK. Men her kommer fællesskabet og solidariteten jo i spil....for der er desværre også mange steder i verden, hvor kvinder bestemt ikke har det som os. Hvor pigefostre vælges fra og pigebabyer slås ihjel - fordi de ikke har samme værdi som mændene :-(

  Og derfor er dagen bestemt stadig værd at markere.

  Godt indlæg!

  K.H June

  SvarSlet
 6. ... jeg fristes til at afslutte med et 'amen'.. Ud med pandekagen (.. måske ikke helt) og ind med solidaritet!

  SvarSlet
 7. Pandekagens dag er tirsdag efter fastelavn, så den skifter hvert år.

  Vi får 8 marts helt for os selv næste år.

  SvarSlet
 8. For hulan da nogle dejlige kommentarer at slå skærmen op til. Er meget glad for at jeg ikke er den eneste som synes at kvindernes internationale kampdag er værd at holde fanen højt for og er meget enig i dit synspunkt omkring det usunde kropsideal og syn på kvindekroppen som er gældende i dag.

  Lige så meget som at kæmpe for en højere løn til kvinder, synes jeg det er væsentligt at kæmpe for retten til både at have et spændende arbejdsliv og velfungerende familieliv -og her mener jeg rent konkret muligheden for at arbejde i en deltidsstilling også i de højtuddannede erhverv.

  Og hvad pokker sker der for mit layout hér? Er der nogen af jer skarpe hoveder derude som kan hjælpe mig med at finde ud af hvorfor min skrifttype og skriftfarve pludselig er ændret og hvorfor der er en mystisk hvid baggrund bag skriften???

  SvarSlet
 9. Kan desværre ikke hjælpe med det med skriften, men fortælle at blogger har opført sig mærkeligt på det sidste, bl.a. har de små ikoner der vises i blogrullerne været forsvundet. Håber der er andre der kan hjælpe-

  SvarSlet
 10. Hej navnesøster:-)
  Dejligt, at du sætter fokus kvindernes internationale kampdag. I forhold til, at dette kreative blogland er befolket af kvinder, så gik kampdagen bemærkelsesværdigt stille for sig herinde. Selvom vi er nået langt med kvinders rettigheder, så er der stadig en del at kæmpe for. I radioen hørte jeg, at kvinderne bag 'Kvinde kend din krop', har lavet en kussomat, hvor man kan få taget et billede af sine nedre dele. De vil så lave en hjemmeside, hvor man kan se alle de her billeder af det kvindelige kønsorgan. Formålet er at nuancere billedet af, hvordan kvinder ser ud forneden (jeg mangler ord - jeg hverken særlig vild med ordene kusse og fisse). Det synes jeg, er et ret fedt initiativ. At kvinder skal støtte hinanden, kunne jeg ikke være mere enig i. Det skal vi blive meget bedre til. Jeg kommer til at tænke på Madeleine Albright har engang sagt: "There is a special place in hell for women who don't help other women".
  Håber I alle havde en god kampdag:-)
  Kh Iben

  SvarSlet

About me

Mit billede
Jeg er 34 år og læge med hang til kreative sysler. Elsker at sy, strikke, istandsætte loppefund og fotografere. Når solen skinner er jeg desuden at finde med jord under neglene i vores skønne kolonihave. Er mor til Lucca fra 2006 og Kalle fra 2008 og bor sammen med min kæreste Jens i byens skønneste gade.
 

Pusteblomster Design by Insight © 2009